Τι είναι το SEO

Το SEO, ή Search Engine Optimization, αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ορατότητας μιας ιστοσελίδας στις αποτελεσματικές αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Bing και το Yahoo. Το SEO αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ψηφιακής παρουσίας και του ψηφιακού μάρκετινγκ και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην επιτυχία ενός ιστότοπου. Πάμε να εξηγήσουμε τι είναι το SEO και πως λειτουργεί.

τι-είναι-το-seo

Τι είναι το SEO;

Το SEO είναι ένας συνόλο τεχνικών και στρατηγικών που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή φράσεις. Ο κύριος στόχος του SEO είναι να καταστήσει μια ιστοσελίδα πιο ορατή στους χρήστες που ψάχνουν για σχετικό περιεχόμενο.

Γιατί είναι σημαντικό το SEO;

Το SEO έχει σημαντική σημασία για πολλούς λόγους:

  1. Βελτίωση της Ορατότητας: Όταν η ιστοσελίδα σας βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, είναι πιο πιθανό να την επισκεφτούν περισσότεροι χρήστες.
  2. Καλύτερη Εμπειρία Χρήστη: Το SEO προωθεί τη βελτίωση της δομής της ιστοσελίδας, του περιεχομένου και της ταχύτητας φόρτωσης, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία στους χρήστες.
  3. Αύξηση της Κίνησης: Η βελτιωμένη ορατότητα συνήθως οδηγεί σε αυξημένη κίνηση στην ιστοσελίδα.
  4. Αύξηση των Εσόδων: Όταν περισσότεροι χρήστες επισκέπτονται την ιστοσελίδα, υπάρχει περισσότερη πιθανότητα να πραγματοποιήσουν αγορές ή να εκτελέσουν άλλες επιθυμητές ενέργειες.

seo-και-πως-λειτουργεί

Τι είναι το SEO και πώς λειτουργεί;

Το Search Engine Optimization (SEO) αποτελεί μια συλλογή τεχνικών που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης στις μηχανές όπως η Google. Αυτές οι τεχνικές έχουν ως στόχο την αύξηση της οργανικής κυκλοφορίας, δηλαδή της επισκεψιμότητας που προέρχεται από τα δωρεάν αποτελέσματα αναζήτησης, και αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τον προωθητικό σχεδιασμό και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

Σε απλά λόγια, το SEO βοηθά την ιστοσελίδα σου να είναι πιο ορατή στους αναζητητές που ψάχνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Συνδυάζεται συχνά με την διαφημιστική πλατφόρμα Google AdWords, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να διαφημίσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους με βάση συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, όμως αυτή η προώθηση απαιτεί πληρωμή.

Η απόφαση ανάμεσα σε SEO και Google AdWords εξαρτάται από τους στόχους σας. Το SEO αυξάνει οργανικά την επισκεψιμότητα, ενώ το Google Ads μπορεί να φέρει άμεσα περισσότερη κίνηση, αλλά απαιτεί συνεχή δαπάνη. Όταν σταματήσετε τις διαφημίσεις, η επισκεψιμότητα μπορεί να μειωθεί. Ωστόσο, το SEO προσφέρει μακροπρόθεσμη και σταθερή ορατότητα χωρίς επιπρόσθετο κόστος.

 

Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης;

Παρόλο που οι ακριβείς αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης παραμένουν μυστικοί, κατανοούμε τον γενικό τρόπο λειτουργίας τους. Οι αλγόριθμοι αυτοί αναζητούν σε πραγματικό χρόνο υψηλής ποιότητας και σχετικά αποτελέσματα για κάθε αναζήτηση.

Ας λάβουμε, για παράδειγμα, τη Google.

Η Google αναζητά στον ιστό λέξεις-κλειδιά (keywords). Όταν εντοπίζει ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που έχετε χρησιμοποιήσει στην αναζήτησή σας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη σχετικότητά τους και την ποιότητά τους.

Οι ιστοσελίδες που βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης θεωρούνται πιο αξιόπιστες και σχετικές για τον χρήστη. Κατά συνέπεια, η στόχευση σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και η βελτίωση της ποιότητας του περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει μια ιστοσελίδα να καταταχθεί ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

Βαθμολογία Domain Authority (DA) και Page Authority (PA)

Το Page Authority (PA) αντιπροσωπεύει τη βαθμολογία μιας συγκεκριμένης σελίδας. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός της σελίδας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει αυτή η σελίδα να εμφανιστεί ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η βαθμολογία αυτή κυμαίνεται από 0 έως 100.

Από την άλλη πλευρά, το Domain Authority (DA) αντιπροσωπεύει τη βαθμολογία ενός ολόκληρου ιστότοπου. Ισχύει το ίδιο σύστημα βαθμών που ισχύει και για το Page Authority.

Πώς λειτουργεί η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα της Google;

Για να αναρριχηθεί μια ιστοσελίδα στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Η συχνή πρακτική είναι η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σε σχέση με τα συγκεκριμένα λεξικά-κλειδιά (keywords) που θέλετε να στοχεύσετε, χωρίς όμως να υπερβάλετε και να κάνετε “keyword stuffing”. Ο σωστός τρόπος είναι να ενσωματώνετε αυτά τα keywords φυσικά και σχετικά με το κύριο θέμα της σελίδας σας.

Επίσης, η Google εκτιμά την ποιότητα της ιστοσελίδας, τον τρόπο με τον οποίο φιλοξενεί τους επισκέπτες, την ταχύτητα φόρτωσης, και το ποσοστό επισκεπτών που επιστρέφουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η καλή έρευνα λέξεων-κλειδιών (keywords) είναι επίσης κρίσιμη. Οι ειδικοί SEO συνιστούν να αποφεύγετε το υπερβολικό “keyword stuffing” και να ενσωματώνετε τα λέξεις-κλειδιά φυσικά στο περιεχόμενο σας. Επίσης, υπάρχουν εργαλεία SEO, όπως το Semrush, που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανάλυση και τη στρατηγική χρήση των λέξεων-κλειδιών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε δωρεάν εργαλεία όπως το SEO Checker για την αξιολόγηση της ιστοσελίδας σας και τη βελτιστοποίηση του SEO.

Οι Βασικοί Πυλώνες του SEO

Η διαδικασία του SEO περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, και μπορεί να φανεί πολύπλοκη για αρχάριους. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερεις βασικοί πυλώνες στον κόσμο του SEO που πρέπει να κατανοήσεις:

On-Page SEO

Το On-Page SEO, ή On-Site SEO, αναφέρεται στη βελτιστοποίηση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σου. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση των τίτλων, των meta descriptions, των λέξεων-κλειδιών, των εικόνων, των URLs, των internal links, και άλλων στοιχείων πάνω στη σελίδα. Το On-Page SEO επιδιώκει να καταστήσει τη σελίδα αξιόπιστη και εγκυρη.

seo-offpage

Off-Page SEO – Link Building

Το Off-Page SEO αφορά τις στρατηγικές που εφαρμόζονται εκτός της ιστοσελίδας σου. Μια από τις κυριότερες τεχνικές είναι το Link Building, δηλαδή η δημιουργία συνδέσμων από άλλες αξιόπιστες ιστοσελίδες προς τη δική σου. Αυτοί οι συνδέσμοι, γνωστοί ως dofollow, μπορούν να βελτιώσουν την κατάταξη της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης. Αντίθετα, υπάρχουν και οι nofollow σύνδεσμοι που δεν επηρεάζουν την κατάταξη.

Τεχνικό SEO

Το Τεχνικό SEO αφορά τη βελτιστοποίηση των τεχνικών πτυχών της ιστοσελίδας σου. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας, την εξασφάλιση της αξιοπιστίας της, την βελτιστοποίηση της φιλικότητας για τους επισκέπτες και την αναζήτηση των χρηστών σε κινητές συσκευές. Το Τεχνικό SEO είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας.

τοπικό-seo

Τοπικό (Local) SEO

Το Τοπικό (Local) SEO επικεντρώνεται στο να προσελκύσεις πελάτες προς την επιχείρησή σου στον φυσικό κόσμο. Αυτό σημαίνει να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα σου ώστε να προβάλλει τη διεύθυνση του καταστήματός σου, τα βραβεία που έχεις λάβει και τις κριτικές των πελατών. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σε βοηθήσουν να μετατρέψεις επισκέπτες σε πελάτες.

Ένα σημαντικό μέρος του τοπικού SEO είναι η δημιουργία ενός Google Business Profile, γνωστού και ως Google My Business.

Το Google Business Profile είναι ένα δωρεάν εργαλείο που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς ένα επίσημο προφίλ για την επιχείρησή σου στη Google. Αυτό το προφίλ περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τη διεύθυνση του καταστήματός σου, τον αριθμό τηλεφώνου, το ωράριο λειτουργίας, φωτογραφίες, κριτικές πελατών και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Τι είναι το SEO, που βοηθάει και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Το SEO (Search Engine Optimization) αποτελεί σήμερα ουσιαστικό κομμάτι της επιτυχημένης επιχειρηματικής προσέγγισης, και αυτό διότι:

Οδηγεί σε Ψηφιακή Ορατότητα: Η συντριπτική πλειονότητα των αγορών πλέον γίνονται online. Οι καταναλωτές ψάχνουν στο διαδίκτυο για προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα ισχυρό SEO καθιστά την ιστοσελίδα σας εύκολα εύρισκτη στις μηχανές αναζήτησης.

Βελτιώνει τον Ανταγωνισμό: Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο SEO καταφέρνουν να ξεχωρίσουν σε έναν ανταγωνιστικό ψηφιακό χώρο και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά.

Βελτιστοποιεί την Εμπειρία των Χρηστών: Το SEO προωθεί τη βελτίωση της ιστοσελίδας σας όχι μόνο για τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και για τους επισκέπτες σας. Καλύτερη πλοήγηση, ταχύτητα φόρτωσης και χρηστικότητα καταλήγουν σε θετική εμπειρία για τους χρήστες.

Ενισχύει την Αξιοπιστία: Όταν μια ιστοσελίδα εμφανίζεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, θεωρείται αξιόπιστη από τους χρήστες.

Αυξάνει τα Κέρδη: Ένα καλό CRT (Click Through Rate) που αναφέρει την αναλογία κλικ προς τον αριθμό εμφανίσεων στις αγγελίες, αυξάνει τις πιθανότητες μετατροπής επισκέπτες σε πελάτες.

Τι είναι το SEO εν κατακλείδι; Συνολικά, το SEO δεν είναι πλέον απλώς μια τεχνική. Αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχημένη ανάπτυξη της επιχείρησής σας και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του online κοινού.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε;

more insights